Jakie właściwości odżywcze mają kasztany jadalne?

Kasztany jadalne mają mnóstwo zalet wzmacniających, jakie zauważono już w starożytnej Grecji oraz imperium rzymskim. W średniowieczu ich wartości zdrowotne stosowali mnisi. Teraz większe wykorzystanie znajdują w kuchni aniżeli w medycynie niekonwencjonalnej. Kasztany jadalne (https://www.bee.pl/kasztany-jadalne-wlasciwosci-przepisy-zastosowanie-a-647.html) mają sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy oraz lecytynę. Można w nich odnaleźć również duże zawartości wzmacniających nerwy oraz system immunologiczny witamin z grupy B oraz wiele zmniejszającego ciśnienie potasu. Nie brakuje w nich też dobrego tłuszczu – 2/3 stanowią ponieważ tłuszcze nienasycone.

Kasztany jadalne – dane ogólne

Kasztany jadalne to owoce kasztanowca jadalnego, drewna z grupy bukowatych. Jego średnia wielkość to prawie 30 metrów. Od normalnego kasztanowca wyróżnia go pomiędzy innymi podłużny kształt liści, jakie są zębate oraz ostro zakończone. Kasztany kryją się w zielonych skorupkach, jakie na przestrzeni mają duże kolce. W całej Europie tereny uprawne drzewa kasztanowego obejmuję 2,5 miliona hektarów, z czego 89% wychodzi na Francję, Włochy, Hiszpanię, Portugalię oraz Szwajcarię.

Wartości zdrowotne

Kasztany jadalne już poprzez Rzymian były używane jako afrodyzjak wzmacniający potencję oraz popęd seksualny. Uznawali oni je za jedzenie działające pozytywnie na kondycję fizyczną. Dzięki dużej ilości potasu kasztany poprawiają działanie własnego systemu, natomiast w tymże poprawiają przemianę materii. Codzienne ich jedzenie pozwoli zapewnić witamin z grupy B, natomiast również witamin A oraz C, dzięki czemu możliwe jest wzmocnienie systemu oraz uchronienie się przed niekorzystnym wpływem patogenów. Kasztany jadalne wyróżniają się niezwykle dużą ilością potasu, jaki jest potrzebny do normalnego działania układu nerwowego. Potas oddziałuje na tkankę mięśniową, kontroluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę hydrologiczną systemu, poprawia pamięć oraz uwagę, gwarantuje odpowiednią pracę nerek. W jadalnych kasztanach znajdują się: miedź, cynk, magnez, wapń, żelazo, sód, fosfor, jak i kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone.

Uprawa kasztanów

Uprawa kasztanów jadalnych nie jest trudna. Należy natomiast pamiętać o paru ważnych cechach rośliny. Wytwarza ona długi korzeń palowy oraz woli gleby gliniaste. Klimat środkowoeuropejski będący w Polsce jest dla kasztanów jadalnych dość ciężki. Kasztan jadalny przyjmuje wielopniowe rozłożyste formy. Im dalej na zachód tymże częściej można napotkać drzewiaste okazy, jakie wydają plony. Kasztan jadalny odpowiednio radzi sobie z suszą i zatruciami powietrza.