Kasztany jadalne i ich właściwości

BEE – kasztany jadalne, to owoce kasztanowca jadalnego, a więc drzewa z rodziny bukowatych. Średnia wielkość tego właśnie drzewa, może wynosić nawet 30 metrów. Tym, co odróżnia go od standardowego drzewa kasztanowca, jest podłużny kształt liści, które są zębate, ostro zakończone. Kasztany jadalne, znajdują się w zielonych skorupkach, które na powierzchni mają dosyć duże kolce. Obecnie drzewo kasztanowca jadalnego, znajdziemy praktycznie w całej europie, gdzie jego powierzchnia obejmuje aż 2,5 miliona hektarów. 89 procent z tego przypada na Włochy, Francję, Hiszpanię, Szwajcarię oraz Portugalię. Co jeszcze musimy wiedzieć na temat kasztanów jadalnych?

Kasztany jadalne – co musimy o nich wiedzieć?

Kasztany jadalnie, mają wiele wartości odżywczych, które docenione zostały zarówno w imperium rzymskim, jak również w starożytnej Grecji. Natomiast w okresie średniowiecza, były one stosowane przez mnichów. Obecnie te właśnie artykuły, zdecydowanie szersze zastosowanie znajdują w kuchni, a nie w medycynie niekonwencjonalnej. W kasztanach jadalnych znajdziemy kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, sacharozę oraz lecytynę. Ponadto znajdziemy w nich bardzo dużo potasu oraz witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy oraz cały system immunologiczny. Nie brakuje w nich również dobrego tłuszczy, ponieważ około 2/3 stanowią w nich tłuszcze nienasycone.

Kasztany jadalne i ich właściwości zdrowotne

Warto wiedzieć, że kasztany jadalne przez Rzymian, były wykorzystywane jako afrodyzjak który wzmacnia popęd seksualny oraz potencję. Uważali oni, że jedzenie tych właśnie artykułów pozytywnie działa na naszą kondycję fizyczną. Dzięki ogromnej ilości potasu, kasztany bardzo dobrze działają na całym nasz organizm, w tym również poprawiają przemianę materii. Jeżeli będziemy je spożywać regularnie, to dostarczamy naszemu organizmowi ogromną ilość witamin z grupy B, jak również witaminy A i C, dzięki czemu możemy znacznie wzmocnić nasz organizm i uchronić się przed niekorzystnym wpływem patogenów. Jak już wspomniano powyżej, w kasztanach jadalnych znajdziemy bardzo dużo potasu, który niezbędny jest do prawidłowego działania układu nerwowego. Potas, ma dobroczynny wpływ na tkankę mięśniową, reguluje ciśnienie krwi, jak również gospodarkę wodną organizmu, ponadto poprawia uwagę oraz pamięć, jak również zapewnie prawidłowe działanie nerek. Ponadto, w kasztanach jadalnych znajdziemy elementy takie, jak magnez, cynk, miedź, wapń, sód, żelazo, fosfor, jak i kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone.